Cum intretin o usa de garaj? Sfaturi utile si necesare

Cum intretin o usa de garaj

Rezidential • noiembrie 4, 2018 • PATICLIC

Prin urmare, cum intretin o usa de garaj ?

Intretinerea unei usi de garaj rezidentiale este adesea ignorata, insa, inspectia sezoniera si intretinerea de doua ori pe an ar trebui sa faca parte din rutina ta. Usile de garaj neglijate streseaza oarecum un sistem automat de deschidere. Petrecerea unei ore sau doua, la inceputul primaverii si toamna tarziu in fiecare an, te poate salva de o factura de reparatie nu chiar neglijabila !

Deschiderea usii de garaj necesita intretinere periodica pentru o functionare sigura si eficienta. De fapt, deoarece o usa de garaj este adesea cea mai grea si cea mai mare piesa de echipament in miscare in jurul unei case, testarea si intretinerea frecventa sunt deosebit de importante.

Cerinele de lubrifiere si detaliile de ajustare sunt de obicei gasite in manualul de utilizare. Daca nu ai un manual de utilizare, poti sa comanzi o copie prin contactarea distribuitorului sau a producatorului. Unii producatori au chiar manualele de utilizare disponibile online. Tot ce ai nevoie este marca si numarul de model.

Un raspuns clar la intrebarea „Cum intretin o usa de garaj?” poate fi elaborat in cateva etape principale. Si anume:

Verificarea usii de garaj

O inspectie din cand in cand a arcurilor, cablurilor, rolelor usii de garaj este un loc minunat pentru a incepe. Cauta semne de uzura sau componente deteriorate sau rupte. Verifica prinderile (suruburile si niturile) si, acolo unde poti, strange-le usor, in caz ca sunt slabite, sau anunta echipa de service.

Reparare usa de garaj

Un tehnician calificat de service pentru usi de garaj ar trebui sa se ocupe de sarcinile mai complicate.

O usa de garaj mentinuta necorespunzator poate cauza aparitia zgomotului, un semn ca usa de garaj nu este suficient lubrifiata, ceea ce ar putea duce la deteriorari mai grave ulterior. Din fericire, cu intretinere si lubrifiere corespunzatoare, poti preveni zgomotul si poti prelungi durata de viata a usii de garaj

Lubrifiza periodic balamalele si rolele (cere detalii despre uleiul lubrifiant de la furnizorul usii). Atunci cand usa este inchisa, rolele trebuie sa se poata roti usor cu mana. In cazul in care se rotesc mai greu trbuie sa anunti echipa de service.

Verificarea si testarea lunara a dispozitivului de deschidere automata poate preveni vatamarile grave si pagubele materiale. Operarea necorespunzatoare si permiterea copiilor sa se joace sau sa utilizeze comenzile de deschidere a usii de garaj sunt situatii periculoase. Cateva masuri de precautie simple te pot proteja impotriva potentialelor vatamari.

Citeste si Cele mai bune usi de garaj

Curatarea usii de garaj

Curata panourile usii de garaj in mod regulat folosind un detergent slab si o perie moale. Acest lucru va elimina substantele chimice sau murdaria corosiva de pe usa, care ar putea impiedica functionarea acesteia. In plus, curatarea iti permite sa vezi daca are nevoie de reparatii. Curata piesele cu o carpa umeda.

Daca s-au depus impuritati pe sinele de culisare (praf, moloz etc.), curata-le cu atentie. Asigura-te ca nu exista ramasite de resturi in piese care sa blocheze rolele. Curata si verifica integritatea chederelor de etansare. Curata partile vitrate (geamuri plexiglas) numai cu carpa umezita, moale, pentru a nu le zgaria iar partile de aluminiu cu substante necorozive.

Acorda o mare atentie la motor: ai grija ca acesta sa nu fie atins de apa. In cazul in care apa a patruns in zona motorului, deconecteaza imediat de la reteaua de alimentare electrica si anunta echipa de service.

Nici pe sine sau pe rolele de culisare nu trebuie sa ramana apa.

Urmareste si asculta usa in exploatare

Problemele cu usa de garaj si cu dispozitivul de deschidere automata sunt adesea transpuse in miscari ciudate si sunete ambigue.

O usa de garaj bine intretinuta, bine reglata, este relativ linistita cand se misca in sus si in jos si nu ar trebui sa vezi probleme in miscare. Uita-te la ambele parti ale sistemului – arcuri, scripeti si cabluri – si asigura-te ca arata simetric.

Daca usa de garaj nu este echilibrata, motorul portii garajului va trebui sa depuna un efort mai mare si sa lucreze mai mult. Usa ar trebui sa fie atat de bine echilibrata incat sa fie necesare doar de cateva kilograme forta pentru a o ridica. Testeza acest lucru ridicand manual usa pana la jumatate. Ar trebui sa ramana in pozitie fara ajutor. Daca nu, este echilibrata necorespunzator.

Usa de garaj a inghetat?

Se intampla in zilele cele mai reci ale anului cand ai cea mai mare nevoie si apreciezi confortul de a deschide si inchide rapid usa de la garaj. Din pacate, sunt zile cand frigul si umiditatea se combina si fac acest lucru dificil. Usile de la garaj se pot lipi de podeaua garajului. Uneori este un strat minor de gheata intre cele doua care poate fi rupt la deschidere.

Daca nu, foloseste un tun de caldura pentru a topi gheata sau produse standard de decongelare. Ai grija sa nu deteriorezi usa folosind o lopata sau ceva similar.

Odata deschisa, curata orice urma de apa, gheata sau zapada de la fata locului si de pe podeaua garajului. In acest fel, ar trebui sa poti deschide usa si data viitoare cand ai nevoie de ea.